Menu

Appar som hjälper dig sköta din ekonomi

Säg något du behöver hjälp med idag, så kan du nästan vara säker på att det finns en app för det, vare sig det handlar om att beräkna resvägen till en destination eller hitta närmsta allmänna toalett i stan. Att sköta sin ekonomi är något som många vill ha hjälp med, och det är därför inte konstigt att det finns ett flertal appar som gör det lättare att ha en översikt över sina pengar.

Det finns till exempel flera budgetappar på marknaden. Med detta menas inte en billig app, utan en app som hjälper till att lägga upp en budget för ens privatekonomi. Den kanske mest välkända av dessa är Tink, som fungerar genom att man kopplar appen till sitt bankkonto. Appen registrerar sedan all aktivitet på kontot, både inkomster och utgifter, och presenterar den med hjälp av lättförståelig grafik så att man enkelt kan se hur mycket pengar man får in varje månad och vart pengarna tar vägen. Appen kategoriserar alla utgifter så att man får en tydlig överblick över sin ekonomi. Tink fungerar med de allra flesta banker och kreditkort i Sverige.

Om man med hjälp av Tink märker att man inte kommer att ha råd att betala viktiga räkningar i slutet av månaden, kan en nödlösning vara att besöka mobillån.se för att dryga ut kassan i slutet av månaden. Inför nästa månad måste man sedan se över sina utgifter och skära ned på allt som inte är absolut nödvändigt, för att betala tillbaka lånet snabbt. Även där kan Tink hjälpa till, eftersom man kan se vad man vanligtvis lägger pengar på.

En app som mer eller mindre har revolutionerat sättet vi hanterar pengar på är Swish. Swish möjliggör omedelbara transaktioner från ett konto till ett annat, även melhand-1839105_960_720lan olika banker. Som användare av appen kopplar man sitt konto till sitt mobilnummer, vilket gör att man bara behöver ange mobilnumret för att skicka och ta emot betalningar. Swish har gjort en rad situationer i vardagen lättare, allt från att dela upp en restaurangnota mellan vänner till att betala för något man köpt på Blocket. I och med att det nu också finns en lösning för företag för att kunna ta betalt med Swish, har kontanter blivit än mer obsoleta än de var innan. Bakom Swish finns företaget Getswish AB, som grundades av sex stora banker i Sverige: Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB och Swedbank. Senare har även Skandiabanken och ICA-banken anslutit sig till tjänsten. Det är dock inte Getswish AB som sköter och förvaltar Swish, utan Bankgirot.

För att ha full koll på sin ekonomi är det dock inte bara de vardagliga utgifterna man måste kontrollera, utan även mer långsiktiga aspekter som sin pension. Med appen Minpension kan du lägga upp de olika pensionsförsäkringar du har för att samla all information om din pension på ett ställe, och få en överblick över ett sparande som annars brukar vara ganska utspritt. Dessutom kan du i appen få prognoser för hur framtiden kommer att se ut.

Om man inte bara sparar genom pensionsförsäkringar, utan också i fonder, ska man dessutom ladda ned Fondkollen. I Fondkollen kan du skapa en portfölj där du lägger in de fonder du har för tillfället. Då kan du enkelt se hur fondernas värde har förändrats, och hur de har gått jämfört med andra fonder från samma kategori. Det är med andra ord helt rätt app om man vill vara en aktiv sparare som byter fonder efter vad som går bra för tillfället.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose