Menu

Appar och tjänster som sparar el

Att minska på elförbrukningen har blivit allt mer viktigt i ett samhälle som präglas av höga elpriser samtidigt som vi befinner oss i en klimatkris. Detta kräver att vi använder mindre el, då den mest hållbara energin är den som aldrig produceras. För att minska din elförbrukning kan du använda dig av olika smarta appar och produkter.

Med en Laddbox från Tibber kan du få ett lägre elpris tack vare den innovativa tjänsten smartladdning. Elpriset varierar under dygnet och är baserat på mängden el som förbrukas och produceras. Elnätet kan dessutom ha olika hög belastning vilket är beroende av hur många som använder det. Med en Easee laddbox och Tibber kan du få ett upp till halverat elpris.

Smarta appar

Appar används i alla smartphones och är ett sorts tilläggsprogram du kan ladda ner till din mobil. Det finns ett stort utbud av appar som du kan använda för att lösa en mängd olika vardagsproblem. Du kan använda appar till hälsa, spel, kolhydraträkning och mycket mer. Tibber har förutom laddboxar också utvecklat en smart app där du kan analysera din elförbrukning och få en bra översikt kring hur mycket el ditt hem förbrukar. På detta sätt kan du sänka din elförbrukning och göra en insats för att minska utsläppen. Du kan också följa det aktuella elpriset från din app och synka alla dina smarta prylar där, som hubbar, smart belysning, värme och termostater.

I Sverige äger de flesta idag smarta mobiltelefoner med touchskärm och möjlighet att installera appar. Du har även möjlighet att bygga en egen app om du hittar ett behov på marknaden som ännu inte är uppfyllt. Det finns ett ständigt intresse från konsumenterna att hitta nya appar som löser vardagsproblem, särskilt om appen är enkel och användarvänlig.

Spara el i hemmet

Du kan själv spara el hemma genom att i varje rum släcka alla lampor och dra ur mobilladdare som inte används. När du stänger av elektriska apparater i stället för att låta dem stå i standby-läge minskar förbrukningen. Byt också ut äldre glödlampor mot LED-lampor och sänk innevärmen. När du sänker inomhustemperaturen med en grad får du ner energianvändningen med fem procent. Att spara på varmvattnet via snålspolande kranmunstycken kan också minska din förbrukning. Installera dem i badrum och kök så behöver du inte använda lika mycket varmvatten.

När du ska koka upp vatten till te eller annat kan du använda en vattenkokare, vilket gör så att processen går snabbare. Tvätt av smutskläder bör ske i högst 40 grader, det halverar energiförbrukningen jämfört med att tvätta i 60 grader. Du kan också använda diskmaskin i stället för handdisk, men det är då viktigt att köra en full maskin. Tätningslister är ett annat sätt att hålla värmen kvar inne i bostaden och på så vis minska mängden energi ditt hushåll förbrukar. När du köper nya vitvaror, välj produkter i en bra energiklass och fundera över att själv bli energiproducent med egna vindsnurror och solpaneler.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose