Menu

Apparnas betydelse idag

Med den smarta telefonens tillblivelse tillkom ett av dagens mest populära applikationsformer till smartphones och surfplattor, vilka är appar. Appar är unika på så sätt att de lätt kan laddas ned via en central nedladdningsplattform såsom Google Play till Android eller App store för Iphone-enheter. Dessa appar kan antingen köpas direkt eller laddas ner gratis. Ibland kan det även finnas så kallade ”in-game purchases”, dvs. köp medan man använder appen eller spelet.

Många av de populäraste apparna som finns idag är spelappar. Och spelbolag idag tjänar miljarder kronor på den mobila spelindustrin. Spelbolag såsom, Supercell som utvecklat de ultra-populära spelen Clash of clans, Clash Royal och Boom beach, eller det svenska bolaget King som utvecklat det framgångsrika och beroendeframkallande spelet Candy Crush.

Många systemutvecklingsföretag idag erbjuder apputveckling, då det är såpass populärt och lättillgängligt för kunder att använda och sprida information om sina produkter.

Shopping-appar

Många av de mest framgångsrika e-butikerna idag har appar som stöd till sin onlineverksamhet för att ytterligare underlätta och tillgängliggöra sina produkter för sina kunder. Wish och Ali Baba är exempel på sådana appar. Med bara några klick beställer man produkter direkt på sin smartphone eller surfplatta och får sin beställning hemlevererat eller till närmaste postombud.

Spelappar

De senaste åren har appar i spelform fullständigt exploderat, och spelföretag runtom i världen slåss hårt om spelarnas uppmärksamhet och pengar. Det som framför allt har blivit trendigt och lönsamt för spelutvecklare är att låta spel vara tillgängliga för gratis nedladdning mot visning av reklam, eller att reklamen tas bort mot en mindre kostnad. Vissa spel såsom Blizzards Hearthstone, kostar ingenting att ladda ned, men istället erbjuder de spelarna möjlighet att köpa expansioner i spelet med https://savr.com/sv kan man lösa lånet. De populäraste spelen idag har laddats ner över 100 miljoner gånger. såsom Candy crush och Clash of clans.

Musikappar

Även musikbranschen idag har gynnats av den växande andelen smartphoneanvändare, genom digitala musiktjänster såsom Spotify och Tidal. Dessa musiktjänster har istället för betalning för appen, prenumerationsavgifter som betalas månatligen för en fast kostnad.

Film- och serieappar

Även filmer och serier kan streamas ut till våra handhållna enheter via appar som Netflix, HBO Nordic, SVT Play och Viaplay. Det är populärare idag att se på tv via digitala tjänster än via det analoga tv-nätet. Därför brukar de flesta tv-apparater idag vara så kallade smart-tv, som ger möjlighet att ladda ned appar direkt till sin tv och på så vis få tillgång till film och serier som tilltalar just dig.

Youtube är en av de mest kända streaming-tjänsterna för videoklipp som används över hela världen och har även den en egen app som oftast är förinstallerad i alla Android enheter.

Nyttoappar

Nog för att appar kan användas till mycket nöje som spel och filmtittande, men också som verktyg för att göra allehanda uppgifter i vardagen lättare, såsom kalender med inbyggd påminnelse, kamera- och videoinspelning och mycket annat. Idag sköts även många viktiga bankärenden såsom betalning av räkningar via bankernas egna appar. Man kan även överföra pengar från sina bankkonton med appen Swish, som överför pengar direkt via ett mobiltelefonnummer knutet till bankkontot.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose