Menu

Vad är en app?

En av de hetaste trenderna under 2010-talet är utvecklandet av appar. Även om appen har funnits längre än så är det först under det senaste årtiondet som den verkligen har fått ett brett genomslag. Tack vare appen kan vi nu på ett enklare sätt än någonsin kommunicera med varandra. Oavsett om det gäller delning av information eller sökning av tidtabeller kan en app underlätta för dig som mobilanvändare och många av oss använder flera appar varje dag. Men vad är egentligen en app? Det finns några aspekter som är utmärkande för just appen och som särskiljer den från andra program och hemsidor.

Casual woman in the city downloading or sharing information with a smartphone . A lot of apps, media and other information flying out or into the phone

App är egentligen en förkortning för ordet application (applikation på svenska). Det är helt enkelt ett program som installeras i mobilen för att den ska kunna nås på ett enklare sätt. När smartphones först dök upp på mobiltelefonmarknaden fanns det ett behov av att kunna surfa snabbt och enkelt. Eftersom få hemsidor var optimerade för mobilt bruk fanns idén att ta fram appar. Där kunde designen skräddarsys till att passa just mobila användare. På så sätt blev de mer avskalade och enklare att använda samtidigt som väntetiderna förkortades. Just snabbheten och tillgängligheten är två av de största fördelarna med en app kontra traditionellt sätt att tillgodogöra sig innehåll på nätet.

Appar kan ha vitt skilda innehåll och syften. Vissa appar är designade särskilt för att endast fungera på mobiltelefoner. Här finns exempelvis Snapchat och Instagram som tydliga exempel. De använder sig av mobiltelefonens funktioner – som kamera och pekskärm – för att skapa sitt innehåll. Andra appar är redan etablerade tjänster som har valt att tillgängliggöra sitt material i appform. Det kan vara alltifrån tidningar och mediehus till flygbolag och statliga myndigheter som har valt att utveckla en app för att fler ska kunna nå innehållet på ett smidigt sätt.

En app går att ladda ned på flera olika sätt. Det vanligaste är att använda sig av en appmarknad som finns för de två vanligaste smartphones-systemen, iPhone och Android. De första använder sig av AppStore medan de senare kan använda sig av Google Play. Det går också att ladda ned appar utan att gå igenom en officiell distributör, men då är inte apparna godkända av en kvalitetsgranskning.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose