Menu

Kända spelappar

Alla som har en smartphone vet att våra mobiler idag är så mycket mer än bara en telefon – de är en dator, och innehåller i princip allt om våra liv. Mobilen har också blivit en underhållningsmaskin, tack vare det stora antal spelappar som utvecklas till Iphone, Android och andra smartphones. Vissa av dessa appar blir mer kända än andra, av en eller annan anledning.

En spelapp som framförallt har blivit känd tack vare sin marknadsföring är Mobile Strike, ett strategispel som spelas online med andra spelare. Spelet lanserades i juli 2010, och drev i samband med detta en omfattande och påkostad reklamkampanj som framförallt väckte uppmärksamhet för att Arnold Schwarzenegger medverkade. Kampanjen fungerade uppenbarligen, då spelet i november 2016 var det näst bäst säljande spelet i Appstore.

Många spelappar bygger på redan existerande brädspel, som har getts en ny, digital form. Ett sådant exempel är Wordfeud, som bygger på det klassiska Alfapet. Spelet har blivit framgångsrikt i Sverige, med knappt 700 000 nedladdningar.flappy_bird_gameplay

En spelapp som blev ökänd snarare än känd var Flappy Bird, som numera inte längre finns tillgänglig att ladda ned. Flappy Bird gick ut på att spelaren genom att trycka lätt på skärmen skulle guida en fågel genom öppningar i rör längs med en vertikal bana, utan att nudda någon del av hindren. För varje hinder man passerade fick man ett poäng. Spelet blev ökänt på grund av dess svårighetsgrad, liksom på grund av att det för många var beroendeframkallande. Att spelet togs bort från både Appstore och Google Play berodde på spelets tillverkare, en vietnamesisk spelutvecklare vid namn Dong Nguyen. Han menade att spelet hade blivit ett personligt problem för honom, och att han fick skuldkänslor på grund av att så många var beroende av det. Enligt honom själv förstörde spelet hans ”enkla liv”, varför han tog bort det.

Något annat som lätt kan bli beroendeframkallande är att spela på lotto på spelsidor som Megalotto.com. Eftersom man i det fallet inte bara spelar om låtsasliv i ett spel, utan om pengar, är det viktigt att hålla sitt spelande i schack. Så länge man kan ta det för vad det är – ett sätt att roa sig – och inget annat, är det dock bara att spela.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose